Ali lahko spremenim svet?

Ko se odločimo spreminjati svet, bi ponavadi radi že kar na začetku obuli velike čevlje. Ne glede na to, o kateri tematiki se pogovarjamo (neformalno izobraževanje, okoljska vzgoja, učenje za odgovornost, uporaba igre ipd.), vedno se kot predlogi za rešitve najrazličnejših problemov pojavi kaj od naslednjega:

  • spremeniti je potrebno formalni sistem izobraževanja,
  • v šolskem sistemu primanjkuje praktičnega znanja,
  • šolstvo in gospodarstvo nista povezana,
  • mlade je potrebno zaposliti ipd.

 
Zakaj ne bi ti začel nekoliko drugače? Pri sebi, v svojem lokalnem okolju in z majhnimi koraki.
 
Najdi odgovor na potrebe lokalnega okolja. Poveži se s prijatelji in skupaj razmislite, kaj se dogaja z mladimi in (ali) otroki v vašem lokalnem okolju. Kaj je tisto, česar primanjkuje in kaj lahko s svojimi idejami, energijo in pobudništvom omogočite prav vi. Idejo lahko kot neformalna skupina ali skupina, ki deluje v okviru organizacije, prijavite tudi na kakšen razpis in za izvedbo pridobite sredstva.
 
Projekt spremeni v program. Naj zagon, energija, pobudništvo in inovativnost ne minejo po izteku projekta. Razmisli, kako bi lahko projekt spremenil v nekaj stalnega in tako na tem področju v občini skrbel za boljši svet.
 
Spodbudi delovanje lokalnega mladinskega sveta. Se ti zdi, da za mlade v vaši občini ni dovolj dobro poskrbljeno, ali da lokalni odločevalci ne vidijo rešitev, ki so pred vrati? Stopi v stik z lokalnim mladinskim svetom (če si član organizacije, spodbudi, da se kot organizacija vanj včlanite), predlagaj svoje ideje, ki jih boste nato kot vsi mladi posredovali občini. Če lokalni mladinski svet v vaši občini ne deluje, ga ustanovite.
 
Poveži se z lokalnimi mediji in svoje ideje, razmišljanje, poglede ter spremembe, na katere si vplival, sporoči celotni lokalni skupnosti. Lokalni mediji ponavadi niso tako zahtevni kot nacionalni in včasih celo iščejo zgodbe, ki spreminjajo. Z novico v medijih pa boš laže dosegel tudi tiste zapečkarje, ki jih na ulici ne boš utegnil srečati. In morda jih prav z zgodbo pritegneš, da se ti naslednjič pridružijo.
 
Z majhnimi koraki, bo vsak od nas lahko prišel daleč. In tako bomo nekoč res spremenili svet.
 
 
 
CEHOV POMLADNI KOKTEJL – IZOBRAŽEVANJE ZA MENEDŽERJE V MLADINSKIH ORGANIZACIJAH
Kdaj in kje?
Od 24. do 28. maj 2013 v Novem mestu (Situla).
Zakaj?
V 20 letih delovanja smo postali vodilna mladinska organizacija v Sloveniji. Nabrali smo ogromno znanja, veščin, izkušenj, ki jih želimo deliti z vami.
Kaj?
Cehov pomladni koktejl je naša edinstvena mešanica najučinkovitejših veščin, najzanimivejših znanj in najuporabnejših izkušenj, ki jih premoremo.
Koliko?
120 EUR.
Popust lahko dobijo člani mladinskih organizacij, ki še niso dopolnili 30 let. Pokličite na 01 427 71 40. V ceno so vključeni prenočišče, prehrana, didaktični materiali ter vodenje delavnice.