Kreativna poletna vročina

Iz dneva v dan se prebijamo skozi vrhunec letošnjega poletja. Zjutraj vstaneš in si že obrišeš prvo potno kapljo, ki ti steče po čelu. Vendar se ti kljub vročini zaiskrijo oči, ko vidiš prekrasen dan. Veš, da je to čas dopustov, morja, toplic, sladoledov in prijetnih hladnih pijač. Najboljši dnevi v letu in uživanje skoraj vsak dan. Sproščenost in odklop od šole in službe. Ali pri vas ni tako? Predlagam da pohitite, saj statistika kaže, da po koncu poletja temperatura pade. Vsaj zadnjih nekaj tisoč let je, in še več. Ko razmišljamo o tej gotovi prihodnosti, nas že začenja skrbeti in v glavi se hitro pojavi naslednje vprašanje…
 
Kaj bo pa jutri?
Na vreme posameznik težko vpliva. Lahko ga predvidi in se nanj pripravi. Pa vseeno – jutri bo spet pasja vročina! Gotovo imate že polno idej kaj boste naredili, da boste lažje prestali ta dan. Hladna pijača, mrzel tuš, bazen, klima, sladoled… Morda ste tudi malce bolj kreativni pri preživljanju poletja. Lahko pa samo ležimo doma in čakamo, da popusti vročinski val. Vsi si želimo le najboljše. Najdemo rešitev, ki bo najbolj udobna za nas in bomo najbolj zadovoljni. Besedo najbolj bi lahko uporabil še dostikrat, ampak saj smo dojeli. Želimo več.
 
In mi?
Končajmo zdaj z meteorologijo in poglejmo mlade v Sloveniji. Pri mladini v Sloveniji lahko tudi na nek način govorimo o sončnem ali mračnem, viharnem ali mirnem dogajanju. Zato smo cehove starešine v začetku meseca junija združile svoje moči in se pripravile za prihodnje nevihte na našem področju. Želimo doseči več in boljši jutri. Prepričani smo, da kreativni, inovativni in ustvarjalni mladi lahko soustvarjajo takšen boljši jutri. Zato tudi vizija, ki jo zdaj že poznamo.
 
Družba, v kateri se mladi oblikujejo v odgovorne ustvarjalce novih idej, kreativnih rešitev, drznih produktov ter uspešnih podjetij in organizacij.  
 
No, pa dajmo ustvarjat…
Veliko govorimo o ustvarjalnosti in kreativnosti, pa najprej poglejmo kaj ti izrazi sploh pomenijo. Definicija je kar široka, ampak celoten pomen lahko približno združimo v naslednje: Ustvarjalnost je miselni proces, ki vključuje ustvarjanje novih idej in katerega rezultat so originalni dosežki ter rešitve problemov.
Kaj  človek sploh še potrebuje, če je kreativen? Vidimo, da je kreativnost nek proces s katerim rešujemo probleme. Kreativen človek najde sto in en način kako bo rešil problem in ima mnogo idej kako ustvariti boljši jutri. Poleg tega ustvarja tudi nova vprašanja ter probleme, žene ga raziskovalni duh in tako vedno izboljšuje kvaliteto življenja. Sebi in drugim. Po drugi strani pa je kreativnost po definiciji samo mentalni proces, torej tako rekoč še mignit ne rabim, da si ustvarim boljši jutri. Res?
 
Ne upaš!
Meni se pogosto zgodi, da šele ko od mojih prijateljev slišim ti dve besedi, me nekaj zbode v glavi, se dvignem in grem v akcijo. Vse preveč je pasivnih mladih, ki čakajo, da bo nekdo rešil njihove probleme. Ustvarjalci morajo biti tudi drzni, saj razmišljajo izven ustavljenih okvirjev, iščejo nove ideje in grejo v akcijo ne glede na ovire. Ni jih strah in v družbi uveljavijo svoje inovativne rešitve. Ne bojo se pritoževali v smislu »Kaj naj delam, ko pa ni služb?«, ampak bodo šli v akcijo in našli službo, ali si jo pa celo ustvarili.
Če se za konec vrnemo na začetek in na vreme – jutri bo zagotovo vzšlo novo sonce, mogoče bo vročina malo popustila, zagotovo pa lahko ustvarimo boljši dan.