Pet primerov družbenih inovacij

V blog zapisu Kaj je družbena inovacija smo kratko predstavili, kaj je inovacija, kaj družbena inovacija in razliko med prvo in drugo. Danes pa vam predstavljamo pet primerov družbenih inovacij v praksi.

 

Conected care, Velika Britanija

Pogosto se dogaja, da ljudje, ki najbolj potrebujejo socialno oskrbo, najtežje dostopajo do nje. Conected care je projekt podjetja Turning point, v katerem usposabljajo lokalne prebivalce, da postanejo nekakšni raziskovalci družbe (community researchers). Raziskovalci so ljudje, ki živijo v lokalnem okolju in imajo posledično najboljši dostop do marginaliziranih skupin, ki najbolj potrebujejo pomoč, do ljudi, ki imajo najkompleksnejše potrebe, in do tistih, ki ne vstopajo v programe pomoči. Skratka do vseh, ki jih programi socialne pomoči najpogosteje zgrešijo. Na podlagi ugotovitev raziskovalcev se nato Conected care trudi preoblikovati socialne storitve tako, da kar najbolj odgovarjajo na potrebe skupnosti. Conected care povezuje nevladne organizacije, socialna podjetja in socialne storitve v celoto, katere središče je končni uporabnik. Več na: http://www.turning-point.co.uk/.

 

Eltern-AG, Nemčija

Eltern-AG pomaga revnim otrokom v Nemčiji, tako da njihovim staršem nudi podporo pri osebnem in profesionalnem razvoju. Eltern-AG v revnejših predelih ustvarja manjše skupnosti, v katerih približno 10 parov medsebojno deli svoje izkušnje, prav tako posameznikom zagotavljajo mentorstvo, podporo in povezavo z lokalno skupnostjo. Koncept opolnomočenja staršev je bil tako uspešen, da so podjetje prosili, naj razvije podobne procese tudi za ostale ranljive skupine, kot so dolgotrajno brezposelni. Več na: www.eltern-ag.de/.

 

La Petite Reine, Francija

Organizacija, ki razvija trajnostne alternative prometa v mestnih jedrih. Z optimizacijo prometnih poti in mestnih jeder dosegajo manj prometa in posledično čistejše ozračje. Razvili so električno vozilo cargocycle – nekakšno trokolo z 1,5 m3 prtljažnega prostora, ki lahko vozi po kolesarski stezi ali po cesti. Več na: http://www.lapetitereine.com/fr/index.php.

 

Vitaver, Italija

Gre za v Evropi največjo bolnišnico, ki zagotavlja oskrbo na domu. Osredotočeni so predvsem na bolnike z rakovimi obolenji. Bolnišnica deluje v desetih italijanskih pokrajinah, ima 3300 bolnikov, 300 zaposlenih in 1300 prostovoljcev ter podpornikov. Podjetje poleg zdravstvene oskrbe razvija SaaS (software as service) tehnologije, ki omogočajo daljinsko upravljanje naprav, ki izvajajo zdravstveno oskrbo. Več na: http://www.vitaever.com/.

 

The Copenhagen City Honey Cooperative, Danska

V okolici Köbenhavna so zaradi opuščanja čebelarstva, novih tehnologij in poceni uvoza medu skoraj izumrle čebele. The Copenhagen City Honey Cooperative je zadruga, ki je z dinamičnimi družbenimi projekti povezala preostale čebelarje v skupno zadrugo. Poleg proizvodnje medu izvajajo tudi izobraževanja in pomagajo novim čebelarjem, da se postavijo na svoje noge. Letno tako zaposlijo približno 60 novih čebelarjev in tri milijone čebel. Poleg zaposlovanja pa je eden večjih učinkov tudi vzdržen model povezovanja in poslovanja. Zadruga je postala zgled, ki ga kopirajo številna danska socialna podjetja. Več na: http://bybi.dk/?lang=en.

 

 

 

Kamp družbenih inovacij

17. in 18. oktober 2013. Svojo idejo za družbeno inovacijo na temo brezposelnosti in podjetnosti mladih pa lahko prijaviš do torka, 24. septembra 2013.

 

Delavnica družbene inovacije

Delavnica, ki jo izvajamo po naročilu in v kateri boste spoznali razliko med inovacijo ter družbeno inovacijo, teorijo in primere konkretnih družbenih inovacij ter praktično izkusili simulacijo procesa družbenega inoviranja.