Kako je biti mladinski delavec na Siciliji?

Prvo polovico letošnjega leta sem preživela malo drugače. Odločila sem se, da grem za šest mesecev pridobivati življenjske izkušnje v tujino, v Italijo.

 

Mladinsko delo na Siciliji se v marsičem razlikuje od  mladinskega dela v Sloveniji. Predvsem je manj organizirano, mladinski delavci in prostovoljci so na nek način bolj prepuščeni sami sebi in svoji iznajdljivosti, ni posebnega zakonskega okvira za njihovo delo ali članstva v društvih, temveč je vse bolj spontano, poteka na bolj medosebni ravni in se tako tudi hitreje odziva na potrebe okolja. Področja mladinskega dela in prostovoljstva so predvsem ranljive družbene skupine (migranti iz Afrike in Azije), okoljska problematika in iniciative za boljše mestno življenje.

 

Za največje sicilijansko mesto Palermo je značilno, da so najbolj aktivna skupina mlajši odrasli (25-35 let), ki se združujejo, poskušajo izboljšati mesto in življenje na Siciliji. Tako ves čas rastejo nevladne organizacije, ki pa so večinoma omejene na lokalno delovanje, tudi zato, ker je stopnja znanja angleščine oz. drugih tujih jezikov precej nizka, tudi med mladimi.  

 

Sama sem delala v največji nevladni organizaciji na Siciliji, CESIE (European Centre of Studies and Initiatives), ki je aktivna tako na lokalnem, nacionalnem in mednarodnem področju. Pomagala sem pri pridobivanju evropskih sredstev, managementu projektov, organizaciji mednarodnih dogodkov itd. Po mojem mnenju je največja prednost CESIE raznolik tim zaposlenih in prostovoljcev, ki prihajajo iz najmanj desetih evropskih držav. Na ta način v organizacijo stalno pritekajo nove ideje, delo na projektih v majhnih timih pa omogoča konstruktivno in ustvarjalno iskanje novih rešitev.

 

Sama sem s projektom na CESIE izboljšala znanje italijanščine in angleščine, dobila izkušnje z vodenjem večjih projektov, razširila socialno mrežo in predvsem postala bolj suverena in samozavestna. Mednarodna izkušnja ti da širino in zavest, da je mogoče ustvariti tudi kaj izven svojega lokalnega okolja in da je svet odprt, zato svetujem mladim, da grejo kdaj po nove ideje in izkušnje tudi ven iz Slovenije ter da izkoristijo priložnosti, ki jim jih ponuja Evropska unija.

 

Mojo selitev na Sicilijo je omogočila Evropska komisija, in sicer s programom Mladi v akciji. Program med drugim omogoča mladinskim delavcem iz evropskih držav, da grejo za nekaj mesecev v tujino in da delajo v tuji nevladni organizaciji. Akcija programa, ki to financira, se imenuje 4.3 Mobilnost mladinskih delavcev. Namen akcije je, da bi mladinski delavci, ki odpotujejo v tujino, v svoje organizacije prenesli primere dobrih praks, novo znanje, poleg tega pa da bi se tudi sami čim več naučili in tako izboljšali svoje delo v organizacijah.

 

Staša Barbič prostovoljka na Društvu mladinski ceh in direktorica Zavoda nefiks.

 

Za vse, ki si želite osvojiti kreativne in motivirajoče tehnike dela z mladimi pripravljamo izobraževanje Igra kot metoda dela. Vabljeni!