Ali znam reči NE?

Ko sem pred dnevi varovala svojo nečakinjo, je bila skoraj vsaka njena beseda Ne. Preprost odgovor na vsako vprašanje. Si lačna? Si žejna? Gremo umit zobe? Gremo spat? Enostavno in preprosto – Ne!
 
 
Kolikokrat pa znam jaz reči Ne? Znam poleg vseh obveznosti, ki me že čakajo, reči ne, ali se mi kar zdi, da nekaj moram narediti, da bom nekako v svoj urnik že stlačil/a še to zadevo, da me to še kar veseli in mi je v izziv in da se enostavno pričakuje, da rečem Da?
 
Ali na moj odgovor vpliva tudi dejstvo, da z izrečenim Da hitro zaključim odgovor, pri besedici Ne pa me čaka še dolg zagovor, prepričevanje tistega, ki me želi prepričati, da res ne gre in ne bom, telefonski pogovori … Torej bom na koncu s svojim Ne porabil/a ravno toliko časa, kot če rečem Da. 
 
Ne, ki ga izrečemo z vso gotovostjo, je veliko boljši kot Da, ki ga izrečemo le zato, da bi ugodili nekomu, ali še slabše, da bi se izognili težavam. (Gandhi)
 
Gotovi ne ni samo tisti ne, ki ga izrečemo. Gotovi ne se zasliši tudi v tonu glasu in se vidi v celotni nebesedni komunikaciji - drži telesa, nasmehu, stiku z očmi, v dlaneh ipd. Gotovi ne, je gotovi, ko sta usklajeni naša besedna in nebesedna komunikacija.
 
Razvoj najrazličnejše komunikacijske tehnologije nam je otežil medosebno komunikacijo, po drugi strani pa nam jo je morda olajšal? Pri uporabi današnjih medijev lahko namesto da izrečemo ne (in se seveda s tem izognemo tudi besedi da) enostavno ne odgovorimo na vprašanje. Pa smo s tem kaj rešili? Morda ja, morda ne. Kratkoročno smo se sicer izognili besedi Da, nismo pa se naučili reči Ne. Hkrati smo najverjetneje otežili komuniciranje z dotično osebo tudi v prihodnosti. In kako odnos oz. komunikacijo popraviti v prihodnosti? 
 
Tako da naslednjič na prošnjo te osebe odgovorim z besedico Da? Se tej osebi opravičim (čeprav sem zavestno nekomuniciral)? Uporabim kakšno drugo tehniko komuniciranja – jaz stavek, parafraziranja, win win, aktivno poslušanje …?
 
Ne veš, kaj te tehnike komuniciranja sploh so? Jih ne znaš uporabiti? Pridi na usposabljanje o Komunikaciji, ki ti bo gotovo pomagalo reči Ne z večjo gotovostjo.