Kaj se pa pri vas dogaja?

Naša komunikacija je žal le enosmerna, zato za uvod ne morem najprej vprašati, kaj se dogaja pri vas. Bi pa v spodnjem zapisu pojasnil, kako je pri nas. Mnogi ste kaj slišali, dobili jasne informacije, spet drugi zelo nepopolne. Nekateri ste prikimali, nekateri ste se obrnili stran in zamahnili z roko. Kdo se je, žal, tudi že poslovil. Kaj se torej dogaja na Cehu in zakaj je tako?

 

Vizijo smo predstavili že v poletnih mesecih, a vseeno osvežimo spomin. Ceh si želi družbe, “v kateri se mladi oblikujejo v odgovorne ustvarjalce novih idej, kreativnih rešitev, drznih produktov ter uspešnih podjetij in organizacij”. Da mora viziji slediti misija, smo tudi že ugotovili.

 

Starešinstvo (kolektìvni izvršilni organ društva) je na svojem načrtovanju v začetku meseca junija naredilo natančno analizo stanja. Pogledali smo stanje okolja (trende v javnem sektorju, javno financiranje, trende s področij, na katerih je Ceh (bil) aktiven, ipd.) in delovanje lastne organizacije. Ustavili smo se pri finančnem poslovanju, številu zaposlenih in aktivnih prostovoljcev, skoraj pa obtičali pri naboru programov, dejavnosti in obstoječih produktov Ceha. Sledilo je logično vprašanje: Kaj od obstoječega lahko, želimo in zmoremo početi tudi v prihodnje? Vse odločitve niso bile sprejete gladko, veliko je bilo pogajanj in razmisleka.

 

Kaj smo sklenili?

V naš železni repertoar ne sodijo več plesi. Del skupine, ki je plese pripravljal, bo dejavnost, po meni dostopnih informacijah, izvajal pod drugim okriljem. Prav tako se Ceh neposredno ne bo več ukvarjal z oratorijskimi usposabljanji in z izposojo kovčkov. Trenutno se z vodstvom Oratorija Slovenije dogovarjamo, kako bi ta del dejavnosti prenesli na njih.

 

Kaj ostaja, zakaj in kako?

Mlade danes pesti mnogo težav. Med tistimi, pri katerih jim lahko pridemo naproti, smo identificirali veliko brezposelnost, velik občutek nemoči za spremembo lastnega položaja ter pomanjkanje ustvarjalnosti in zavedanja, da smo mladi sami odgovorni za svojo prihodnost. Premalo smo opremljeni z znanji, veščinami in kompetencami, ki bi omogočale, da poskrbimo zase, za svojo zaposlitev in posledično finančno varnost, ki nam bo omogočala lažje načrtovanje prihodnosti. In ne, tukaj ne govorim o tem, da bo Ceh ustvarjal službe, nova delovna mesta. Z izobraževanji, produkti, infrastrukturo in znanji bi mladim radi pomagali, da prebudijo ustvarjalnost, ki je v njih, poiščejo področja, kjer so uspešni in nekaj, kar znajo. To bomo skupaj nadgradili v idejo in jo skušali uresničiti, materializirati, končno - ponuditi na trgu.

 

Kot najmočnejši področji, na katerih delujemo in ju na Cehu želimo razvijati še naprej, sta socialno podjetništvo in igre. Ne na enem ne na drugem nismo “padli z Marsa” in imamo že kaj pokazati. Verjamemo, da sta to področji, po katerih smo (in bomo tudi v prihodnosti) prepoznani. Za učinkovito delovanje društva želimo razvijati manjše delovne skupine. Nekatere bodo delovale redno, nekatere le občasno, projektno. V njih boste imeli priložnost, da iščete in razvijate svoje potenciale in ustvarjalnost. Ideje, ki jih boste oblikovali, bo uprava skušala udejaniti kot končne produkte za potencialne uporabnike. Ne želimo, da stvari ostajajo na nivoju pogovornih delavnic, ampak stremimo k temu, da bo vsaka stvar nekomu koristila in bo nekomu ciljno namenjena.

 

V tem pogledu se bo nekoliko spremenilo tudi delovanje Mlake. Morda to poimenovanje znotraj Ceha sploh več ne bo potrebno, saj bo vse skupaj Ceh. Tako ne bomo imeli le skupine trenerjev, ampak bodo posamezna področja oz. projektne skupine odprte za vse, ki bodo v njih želeli sodelovati. Usposabljanja, ki smo jih ponujali pod okriljem Mlake bo potrebno prilagoditi in oblikovati nova. Nekatera bodo postavljena v drugačen kontekst, nekatera bomo opustili. Upam, da bo seznam skupin, v katere se lahko vključite, objavljen še ta teden.

 

Ceh vas bo vse, ki boste z nami, opremil z znanji ustvarjalnega razmišljanja, podjetništva, socialnih inovacij, … Verjamemo, da bomo s časom razvili lastno delovno metodo in pristop, ki bosta zaznamovala naše delo.

 

Upam, da so stvari vsaj malo bolj jasne. Da pa komunikacija ne bo le enosmerna, vas pozivam, da se odzovete. Pišite, kaj mislite, kaj se vam zdi v redu in kje imate pomisleke. Oglasite se na matjaz@mladinski-ceh.si ali se ustavite na kavi  na Rakovniški 6 v Ljubljani.