Na kaj je pri govorcih pozoren retorik?

Od recitiranja pesmi v šoli do predstavitvenega »pitcha« pred investitorji. V današnji družbi je vse bolj pomembno, da znamo javno nastopiti in da znamo jasno in prepričljivo predstaviti svoje argumente. O retoriki, njeni zgodovini in njenih trikih smo se pogovarjali s trenerko retorike Tadejo Mesojedec.

 

Kako bi ti opredelila pojem retorike? Kaj je danes v sodobni slovenski družbi retorika?

Retorika je danes pojmovana malo drugače kot je bila v svojih začetkih. Prvi znanstveni pristop retorike je pričel Aristotel. Danes pa je pojem precej populariziran in je izgubil tudi svoj prvotni pomen. Retorika je v bistvu veda o govorništvu, govorništvo samo pa zajema vsa napotke, kako se izražat in kako nastopit.

 

Kako v Sloveniji postaneš trener retorike?

Moja izkušnja je, da do tako imenovanega položaja trener retorike prideš s tem da si nekje opažen. Sama sem bila opažena na dogodkih kjer sem izvajala druge delavnice. Opazili so, da imam že zelo dobro izoblikovano artikulacijo in dober nastop. Nagovoril so me če bi se šla tud sama izobraževat in usposabljat v tej smeri in takrat sem to sprejela. Tako danes lahko vodim treninge na temo retorike. Je pa res, da uradnega naziva ne moraš pridobiti. Vsi smo neformalno izobraženi in kot učitelj retorike se moraš ves čas dopolnjevati in znova izobraževati. In to tudi redno delam. 

 

Aristotel trdi, da je retorika veščina odkrivanja in uporabe vseh razpoložljivih sredstev, ki so nam v določeni situaciji na voljo za prepričevanje. Bi rekla da to še drži ali …

Aristotel je v svoji definiciji retorike izločil resnico. Trdi, da resnica v govoru sploh ni pomembna, če znamo pravilno argumentirati. Menim, da retorika ni več samo prepričevanje. Ta pojem se je precej razširil na vse javne nastope. Kadar koli govoriš javno, moraš govoriti po nekih pravilih, ki jih je izoblikovala retorika. Resnica je danes zelo pomembna, zaradi tega ker smo ljudje tako zelo informirani in obveščeni iz različnih virov. V vsakem govoru, takoj ko zaznamo v govorčevih besedah neresnico, mu ne zaupamo več in se mu podre cel sistem, ki si ga je mogoče že ustvaril.

 

Resnica je torej ključna, kakšno vlogo pa ima v retoriki prepričevanje?

Prepričevanje je še vedno pomemben del retorike. Veliko javnih govorov je namenjenih prav temu, da nekdo spremeni javno mnenje oz. na nek način vpliva na občinstvo. Tu pa je še vedno Aristotelova teorija najboljša. On pravi, da je vedno treba izhajat iz našega naslovnika. Torej mene osebno prepričaš tako, da ti prej poznaš mene, poznaš moje stališče in mi na podlagi tega, kar je meni znano, znaš utemeljiti s svojimi argumenti.

 

Kako poteka trening Retorika in javno nastopanje

Naša usposabljanja so sestavljena pretežno iz vaj. Teoretični vložki so v razmerju ena proti pet. Delo poteka v skupinah od 6 do 12 oseb, ker so takšne skupine najbolj primerne za tovrstno delo in dinamiko. Tekom usposabljanja se udeleženci pripravljajo na javni nastop, povezan z nečim, kar delajo v svojem življenju.

 

Kaj ti najprej pade v oči, ko opazuješ druge govorce?

Pri drugih govorcih mi je ključnega pomena nastop, uporaba kretenj, mimike in pogleda. To je tisto, kar da vsebino govoru. V končni fazi šteje samo 10% tisto, kar izrečemo, torej naše besede. Vse ostalo občinstvo dojema skozi mimiko in ton glasu.

 

Kaj bodo udeleženci odnesli od treninga Retorika in javno nastopanje?

Izboljšanje samozavesti. Tud če udeleženec jasno, razločno govori, če že uporablja roke, če so kretnje dosti izrazite, če so podpora govoru, je velikokrat problem pri samozavesti. Skozi Retoriko in javno nastopanje lahko udeleženci ozavestijo svoje napake, in jih začnejo izboljševati.

 

S Tadejo se je pogovarjala: Polona Petrovič.