Moč argumenta

Se vam je že zgodilo, da ste dobili odlično idejo in ko ste jo zagreto predstavili drugim, nihče ni znal videti enkratnosti v njej? Vas je že kdaj nekaj navdušilo in ko ste o tem želeli povedati drugim, z besedami nikakor niste mogli zaobjeti čudovitih vtisov, ki so bili v vašem srcu? Ste že kdaj koga želeli prepričati v svoj prav in prikazati svojo plat medalje pa ste na koncu odšli kot polit cucek iz prostora z grenkim občutkom, da vas nihče ne razume in vam ne verjame?

 

Hm, znano? Kako sogovornika navdušiti ali vsaj pripraviti do tega, da bi znal in zmogel slišati mene? Morda je potrebno skrbno izbirati besede, morda ujeti pravi  trenutek, ali biti  pozoren na razpoloženje sogovornika? Je potrebno ujeti drugega v trenutku šibkosti ali morda v trenutku energičnosti in zagretosti? Morda nič od tega??

 

Kaj se obnese? Knjige so polne nasvetov, ljudje dobrih idej, vsake toliko pa ostanemo praznih rok in brez besed z občutkom nemoči …

 

Ampak vendarle ne velja obupati! Pri prikazovanju svoje resnice, v želji, da bi lahko bili slišani v svojem videnju stvari, je pomembno, da se naučimo na pravilen način povedati, kar želimo. Pri tem nam je lahko v veliko pomoč veščina argumentiranja – gre za komunikacijsko tehniko, s katero utemeljimo svojo trditev. Pri tem je pomembno, da je naš argument tehten, temelječ na dejstvih, za sogovornika in nas relevanten in jasen.

 

Pred uporabo argumentiranja zgolj kot »tehnike« pogovarjanja pa je bistveno, da se zavedamo, da odgovora na vprašanje: »Kdo ima prav – jaz ali ti?« v bistvu ni. V luči (samo)spoštovanja sta resnici vedno dve – moja in tvoja in vsak od nas gleda svojo stran. Še vedno pa je pomembno, da znamo svojo stran opisati in prikazati.

 

Se vidimo na tečaju komunikacije in veselimo se, da slišimo vašo stran in se skupaj preizkusimo v argumentiranju!