Moja prihodnost, moja odločitev

Si se tudi sam ali sama kdaj vprašala kako začeti ustvarjati svojo karierno pot? Si sploh že razmišljal ali razmišljala o svoji karieri? Je šola, ki jo obiskuješ del nje? Je to sploh pomembno?

 

Res je, kar veliko vprašanj si lahko zastavimo, ko razmišljamo o svoji karierni poti. Pri tem smo morda na koncu še bolj zmedeni kot preden smo se sploh začeli poigravati z mislijo o ustvarjanju kariere. Sliši se kar lepo, »ustvariti si kariero«, kajne? Ampak, ko se začnemo s to mislijo resneje ukvarjati, lahko postane kar malo zastrašujoča. To »ustvarjanje« s seboj namreč prinese cel kup odločitev in prevzemanja odgovornosti.

 

Navadno je najtežje začeti. Najtežje je sploh začeti razmišljati o tem kakšno delo bomo opravljali v prihodnosti in načrtovati pot do cilja. V družbi večkrat prevladuje mnenje, da je zares pomembna izbira šole, saj nam bo ta prinesla lepšo ali manj lepo prihodnost.

 

V skladu s tem se potem odločamo na katero šolo bi se želeli vpisati, pozabljamo pa na to, da bomo enkrat zaključili šolanje in nekaj tudi zares delali. Kaj pa bo to? Je res pravi čas, da razmišljamo o tem šele po tem, ko imamo v roki potrdilo o pridobljeni stopnji izobrazbe?

 

Marsikomu tak način ustreza, vendar je pritisk za odločitev zelo velik in obstaja možnost, da pridemo do spoznanja, da smo vsa ta leta napor vlagali v področje, na katerem sploh ne nameravamo delati. Morda smo se veliko udejstvovali tudi na različnih drugih področjih pa vendarle nobeno izmed teh ni bilo povezano z našo željeno usmeritvijo.

 

Zagotovo smo se veliko naučili, hkrati pa se po vsej verjetnosti sprašujemo kako bi bilo, če bi o poklicu, ki ga želimo opravljati, razmišljali že mnogo prej.

 

Vendar pa nikoli ni prepozno, da začnemo razmišljati in načrtovati svojo karierno pot. Morda je res malce pozno, da s tem začnemo šele po končanem šolanju, vendar lahko tudi takrat naredimo zelo veliko, če se stvari lotimo resno. Zato začnimo danes. Pomembno je, da začnemo razmišljati o vseh svojih že pridobljenih znanjih, o svojih vrednotah in svojih željah.

 

Morda lahko začnemo kar s preprostim vprašanjem, kateri je moj sanjski poklic? Od tu naprej lahko razmišljamo tudi v popolnoma drugo smer, pomembno pa je, da se zavemo, da bomo odločitev o svoji karieri nekega dne morali sprejeti in da nas nič ne ovira, da to storimo že danes oziroma v najbližji prihodnosti.

 

Začnimo torej z razmišljanjem o svoji prihodnosti in jo začeti graditi. Za nasvet lahko vedno povprašamo strokovnjake pa tudi bližnje, ki nas poznajo in nam lahko pomagajo odkriti kaj, česar še ne vemo o sebi. Na koncu pa je odločitev vedno naša in prav je tako, saj bomo svojo prihodnost živeli mi sami in nihče drug.