Kako sem se navdušila nad igro

Igra. Beseda, ki jo pedagogi zadnje čase pogosto slišimo. Med študijem še prepogosto. Ko sem bila v drugem letniku na fakulteti, sem razmišljala, zakaj nam profesorji dopovedujejo, da mora vse iti preko igre, kjer se otroci ne zavedajo, da se učijo. Učenje je vendarle pomemben proces, ki se ga morajo otroci zavedati! Skratka nekako sem se borila sama s seboj in upirala temu, kako so silili igro v vse pore vzgojno-izobraževanega procesa. V čem je sploh »fora«? Če je res tako »ohinsploh«, zakaj nam o njej predavate?

 

Nato me je sošolka povabila k študijskemu krožku Pedagogika igre na Cehu. O, ne. Še eni navdušenci nad igro. Iz radovednosti sem prišla pogledat eno srečanje. Raziskovali so področja igre, ki so jih zanimala. Aktivno, svobodno, samostojno, reflektirano. Zabavno! Navdušujoče! Več iger kot sem spoznala, bolj so me začele zanimati.

 

In čeprav smo bili v skupini sami mladi odrasli, smo uživali v igrah, saj so prebujale našo domišljijo, izzivale naš karakter, da se odziva v neznanih situacijah, nas zbliževale in krepile naše odnose na drugačen način. Čeprav sem se z vsemi slabo poznala, so nas hitro povezale skupne izkušnje in izražanje svoje osebnosti. Učili smo se kot celostni ljudje, ki čutijo, mislijo, se gibajo in povezujejo. Se izražali kot posamezniki in hkrati bili del skupine. Naravno in spontano.

 

Ko sem med Cehovim izobraževanjem Igra v andragoških procesih, opazovala in doživljala skupino v trenutkih po igrah zaupanja, ko se je v udeležence naselila globoka refleksija, mir in neke vrste ozaveščenost nastajanja skupnosti, se mi je posvetilo – igra s svojo pristnostjo tako zlahka ustvari vzdušje osredotočenosti in povezanosti, ki je odličen temelj za učenje.

 

 V takem okolju bo človek odprt in dojemljiv tako za abstraktne ideje kot za reševanje vsakdanjih težav. Takrat sem spoznala, da je igra močno orodje za učenje ne le pri otrocih, ampak tudi pri odraslih. Takrat sem spoznala, da je igra zares zakon.  In od takrat bi jo rada širila med ljudi – ne prek besed, ampak prek doživetja. Zato vas vabim, da jo doživite tudi vi.

 

Usposabljanje Igra kot metoda dela poteka dve vikenda (obakrat petek in sobota), 8. in 9. ter 15. in 16. novembra 2013, vsakič med 9. in 17. Uro na Rakovniški 6. Prijave na tej povezavi.