Fantje in retorika

Ne vem, kaj je poanta spolne (ne)raznolikostih na vseh neformalnih izobraževanjih, ki sem jih dosedaj vodila, organizirala ali se jih udeležila.So res vse mehke veščine, socialne in sociološke teme namenjene le ženskam? Nekje ocenjujem, da se neformalnih izobraževanj udeležuje nekje povprečno 80 odstotkov žensk.
 
Pri tem odstotku zajemam v kvazi analizo predvsem usposabljanja, kjer se udeleženci sami pofočkajo, da se ga udeležijo. Ne tiste, ko je nekdo kar malo prisiljen, da se igra te moje igrice.
 
Kje je torej poanta? Gre mar za to, da ženske potrebujemo samopotrjevanje poleg službe, želimo neprenehno rasti in s tem nadgrajevati svoje znanje zaradi konkurenčnosti moškemu svetu?Je morda razlog v tem, da so moški pač tako ali tako prepametni, da bi poslušali še koga?
 
Se morda moški geni že rodijo z zapisom o brilijiranju v javnem nastopanju, vodenju skupin, fasilitaciji, projektnem vodenju in odnosih z javnostmi? Mar to preprosto že piše v DNK zapisu?Je fora v ponosu? Mar udeležba na treningu pomeni javno priznanje, da nečesa še ne znamo?
 
Zadnje čase vstopam kot trenerka tudi v poslovni svet, ki je kar precej obarvan s testosteroni. Začetno zavijanje z očmi in premera od nog do čela navadno vodi v nerodne zaključke zahval in opravičil. Sem malo bolj mlada, imam malo bolj blond lase in načeloma dajem vtis rahlo izgubljenega dekleta.
 
Pa vendar so me prav vsi treningi javnega nastopanja naučili in usposobili v moji kompetenci komunikacije v maternem jeziku.
 
Ostajam jaz jaz, nikoli zares ne igram (v tem se celo obupna), priznavam svoje napake in sem vedno odprta za kritike in brce v zadnjo plat. V vse to skropocalo, ki predstavlja moj jaz, komponiram vsebino in nastop. Suvereno. Ker je minilo pet let, kar sem se počutila neskončno majhno, ko sem stopila pred kritične ocenjevalce mojih prvih zares javnih nastopov. In ker od takrat poskušam in berem in se učim in padam in spet poskušam. In po 1000 nastopih, pravimo na retoriki, že imam sposobnost popolne improvizacije svojega nastopa.
 
Nekje je pač treba začeti. In kakršnikoli razlog že je, da se še nisi odločil, da začneš tudi ti ... Daj premagaj ga in pridi.