Zakaj na Cehovo šolo socialnega podjetništva

sola socialnega podjetnistva

V preteklih letih smo na Društvu mladinski ceh izvajali projekt Socialni inovatorji prihodnosti. Izvajali smo delavnice, kampe družbenih inovacij in svetovanja. Ustanovili smo 5 pravnih oseb in do zaposlitve pomagali 20 mladim. Naša vizija socialnega podjetja je družbeno odgovorno, trajnostno naravnano podjetje z vzdržnim poslovnim modelom in merljivim družbenim učinkom.

V zadnjih letih se je tudi v Sloveniji precej razvilo podporno okolje za podjetja. Predvsem za tako imenovane startupe. Socialno podjetniška scena v tem pogledu nekoliko zaostaja. Zato smo se odločili, da tudi na tem področju oblikujemo pospeševalni program, s katerim bomo bodočim socialnim podjetnikom pomagali prehoditi prve korake.

Steve Blank je startup definiral kot organizacijo, ki išče delujoč poslovni model z velikim potencialom za rast. Tudi socialno podjetje na začetku išče delujoč poslovni model in pravzaprav je tudi za socialno podjetje dobro, če ima poslovni model potencial za rast. V čem je torej razlika med enim in drugim? Poglejmo razliko na primeru iskanja (začetnih) investicij. Startup bo dobil investicijo na podlagi potenciala za rast, ker večja rast pomeni več dobička za vlagatelja. Socialnopodjetniški startup pa išče nekoliko drugačne investitorje, in sicer takšne, ki poleg dobička išečjo tudi doseganje pozitivne družbene spremembe, ki jo zagotavlja socialnopodjetniški startup. Torej če je za startup dobro, da čim hitreje začne delati čim večji dobiček, je za socialnopodjetniški startup dobro, da čim hitreje začne dosegati čim večji (pozitivni) družbeni učinek. Oboje pa je pogoj za pridobitev investicije, ki (običajno) pomeni tudi širitev dejavnosti.

Društvo mladinski ceh je nevladna organizacija, sestavljena iz mladih entuziastov. Že pred leti smo začeli določene metodologije, ki sicer prihajajo iz startup sveta, uporabljati in prilagajati za razvoj projektov znotraj društva. Pozneje smo te metode uporabljali tudi pri delu s socialnopodjetniškimi podjemi, s katerimi smo sodelovali znotraj projekta Socialni inovatorji prihodnosti. Iz izkušenj vemo, da se področji prekrivata in dopolnjujeta.

Zato verjamemo, da so številne startup metode uporabne tudi za socialna podjetja in nevladne organizacije. Jih je pa treba prilagoditi in postaviti v pravilen kontekst. To izrazito podjetniško osnovo bomo med Cehovo šolo socialnega podjetništva nato nadgradili s praktičnimi veščinami s področja družbenega inoviranja. Za vsak socialnopodjetniški startup bomo nato določili merljive metrike in se naučili, kako jih spremljati skozi čas.

Verjamemo, da smo pripravili pravi koktajl veščin, orodji in znanj, s pomočjo katerih boste svojo idejo razvili v delujoče in neodvisno socialno podjetje. Pri tem vam bodo pomagali izkušeni mentorji. Gre torej za edinstveno priložnost, da se udeležite prave šole za socialne podjetnike, uresničite svojo idejo in spremenite svet.

Več informacij in prijave na tej povezavi.