Starlete in mednarodni dan mladih

Poletje. Vročinski val. Sreča, da je v senci še nekaj prostora. Lenobna družba, vsak s svojim čtivom v rokah. Nekje pod brisačami pa cel kup revij, ki poročajo o življenju drznih, lepih, pomembnih, slavnih, … Ste se kdaj lotili listanja? Ste poznali vse ljudi, o katerih poročajo? Ugotavljam, da sem sam precej “out” … Še sreča, da imajo fotografije spodaj kratke pripise, ki povedo, kdo je kdo.

Če je oko pozorno, hitro opazi cvetober brhkih deklet, ki se pojavljajo ob poročilih z mnogih slovenskih zabav, srečanj, slavnostnih predstavitev - sodobno temu seveda rečemo “event-ov”. Še bolj navdušuje naziv teh deklet. Starleta! A kdo od vas zna povedati, kakšno ali katero šolo je potrebno dokončati, da postaneš starleta? Ker, po fotografijah sodeč, tem dekletom sploh ne gre slabo! Odlično so oblečena (kolikor pač so), gibajo se v družbi pomembnih ljudi, denarja za frizerja, solarij in ličila jim očitno ne manjka, modni dodatki so vrhunski, vsi jih obletavajo, fotografirajo, redno, brez izjeme, so prisotne povsod, kjer se dogaja ... Pa to je to, ni jim hudega!

In kaj imajo starlete skupnega z mednarodnim dnevom mladih? Aktivno participacijo!

Mhm, čisto res! No, se pa ta, ki jo letos še posebej promovirajo Združeni narodi, razlikuje od tiste, ki jo živijo starlete ...

Ob mednarodnem dnevu mladih, ki ga na 12. avgusta dan praznujemo od leta 2000, vsem mladim iskreno voščim ob njihovem prazniku!

In ... želim vas spodbuditi za aktivno družbeno participacijo. :-) Sem optimist, a? Saj ne zdaj, zdaj kar ležite na plaži ali ob bazenu, potujte in raziskujte, uživajte v sladoledu, po pameti ravnajte s hmeljevim napitkom, …

Jeseni. Jeseni pa morda razmisliš, ali bi lahko s kolegi pripravili kak dogodek, ki bi bil le vaš in bi vam bil “kul”. Mogoče v svoji mladinski organizaciji predlagaš kakšno spremembo, da letos ne bi bilo vse spet isto, kot je bilo lani. Kaj praviš na idejo, da v novem šolskem/akademskem letu nekaj časa nameniš prostovoljnemu delu? Če imaš bend, mogoče naredite kak nov duhovit komad, ki bo pel o tem, kako je v naši domovini biti mlad. Hm? Če boš v iskanju stanovanja že skoraj brez las, morda izoblikuješ mnenje o tej problematiki pri nas. In ko bo pri zobozdravniku potrebno plačati za belo plombo, se vprašaj, če sploh veš, kaj je v tvoji “zdravstveni košarici”. Kaj bo pa po reformi v zdravstvu? Še to … Služb ni - ne poleti, ne jeseni, ne pozimi. Lahko kaj narediš, da bo zate in za tvoje kolege drugače?

Ni pa nujno, da te nese v to smer. Če te slučajno zamika, lahko svet aktivno spreminjaš tudi drugače. Okoli tebe so ljudje, ki se ukvarjajo z družbenimi inovacijami. Poznaš? Ne? Te povabim, da se oglasiš pri nas na Mladinskem cehu in izveš kaj več. Če znaš programirati pa razmisli, ali bi se jeseni morda z ekipo udeležili našega Kampa socialnih inovacij.

No, znabiti, da se ne sliši tako dobro, kot tisto o “biti starleta”, morda pa vseeno poskusiš! Je fajn! ;-) Uživaj proste dneve, kolikor jih še imaš!

PS: Če pridejo deževni dnevi ali če ti enostavno zmanjka idej, kaj še prebrati na plaži, lahko preletiš tudi to